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HEARING DECISION 
 

Following Petitioner’s request for a hearing, this matter is before the undersigned 
Administrative Law Judge pursuant to MCL 400.9 and 400.37; 7 CFR 273.15 to 273.18; 
42 CFR 431.200 to 431.250; 42 CFR 438.400 to 438.424; 45 CFR 99.1 to 99.33; and 45 
CFR 205.10; and Mich Admin Code, R 792.11002.  After due notice, an administrative 
hearing was held on June 29, 2021.  
 
Petitioner was represented by Attorney Nancy Nawrocki.  
 
The Michigan Department of Health and Human Services (Department) was 
represented by AAGs Geraldine Brown and Stephanie Service.   
 
Petitioner called the following witnesses: 

 
 

Attorney Corey Phillips 
 
The Department called the following witnesses: 

Maxine Chapman, ES Worker 
Dana Bongers, APS 

 
Petitioner Exhibit I.54 was offered and admitted into the record. 
 
Department Exhibits A.152 and B.35 were offered and admitted into the record: 
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ISSUE 
 

Did the Department properly deny Petitioner’s long-term care (LTC) Medicaid 
application on the grounds of excess assets? 
 

FINDINGS OF FACT 
 

The Administrative Law Judge, based on the competent, material, and substantial 
evidence on the whole record, finds as material fact: 
 
1. On , 2019 the MDHHS received an Asset Declaration Patient and Spouse 

application along with a Medicaid. 

2. On or about April 12, 2019 Petitioner’s spouse paid a $75,000 fee to Heritage 
Community classified as an entrance fee to  part of  

 Petitioner and his spouse both reside at . 
Petitioner resides ; Petitioner’s spouse resides  

. The $75,000 is classified as a principal that subsidizes Petitioner’s 
spouse’s monthly fee by spending down the $75,000 principal used toward her 
care at 1.5% per month (of the $75,000) amortized over 67 months. At the time of 
the application, the amount remaining was $71,780. 

3. On November 14, 2019, the MDHHS received proof of the June 30, 2019 balance 
of Petitioner’s spouse’s continuing care contract with  as $71,780.  

4. On November 4, 2019, the Department completed the Initial Asset Assessment 
(IAA). 

5. On  2019, Petitioner passed away. 

6. On January 8, 2020, the Department denied Petitioner LTC application due to 
excess assets as of June 30, 2019 based on  bank accounts of ; 

 Accts ;  
with a total of  exceeding the asset limit.  

7. On April 2, 2020, Petitioner’s spouse filed an appeal. 

8. The maximum 2019 CSRA as   

CONCLUSIONS OF LAW 
 

Department policies are contained in the Department of Health and Human Services 
Bridges Administrative Manual (BAM), Department of Health and Human Services 
Bridges Eligibility Manual (BEM), Department of Health and Human Services Reference 
Tables Manual (RFT), and Department of Health and Human Services Emergency 
Relief Manual (ERM).   
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The Medical Assistance (MA) program is established by Title XIX of the Social Security 
Act, 42 USC 1396-1396w-5; 42 USC 1315; the Affordable Care Act of 2010, the 
collective term for the Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 111-148, 
as amended by the Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Pub. L. No. 
111-152; and 42 CFR 430.10-.25.  The Department (formerly known as the Department 
of Human Services) administers the MA program pursuant to 42 CFR 435, MCL 400.10, 
and MCL 400.105-.112k.   
 
As a condition of receiving federal funding for its Medicaid program, the MDHHS is 
required to comply with all federal Medicaid law. 42 USC 1396c; 42 CFR 430.30. In 42 
USC 1396p(g), Congress provided the rules for continuing care contracts, which the 
Department must follow. 
 
Applicable Department policy regarding assets is found in BEM 400 Asset policy, and 
BEM 402 Special MA Asset Rules, along with corresponding applicable policy. 
 
In this case, the month tested for Petitioner’s Medicaid eligibility is June 2019. The 
CSRA was calculated as  based on the assets held by Petitioner and his 
community spouse on March 24, 2019, the IAA date. Petitioner was also allowed to 
retain  as his personal assets, so the maximum countable assets that Petitioner 
and his community spouse had and could retain and still qualify Petitioner for Medicaid 
was .  
 
As of June 30, 2019, the Department counted the following as assets attributed to 
Petitioner and his spouse:  Bank Accounts:   Accts 

;  totaling . The 
maximum amount for 2019 was . The  contract placed assets 
over the asset limit and thus, the Department found no MA eligibility due to excess 
assets. 
 
Petitioner’s spouse chose the Traditional Agreement Plan with  
Community which amortizes 1.5% monthly fee over 67 months toward her cost of care 
of the $75,000 entrance fee paid, or $1,125.00 per month that the facility keeps towards 
her care. Petitioner’s spouse also pays an additional $2,995.00 as part of her monthly 
contract. At the end of the 67 months, the traditional plan has a zero refundable amount. 
 
The specific issue in this case is whether the contract with  for continuing care 
is a countable asset for the MA LTC program. And specifically, whether the federal 
Medicaid and Social Security law and regulations required that the contract that 
Petitioner’s spouse has with  meets all of the requirements of 42 USC 
1396p(g) such that it constitutes a countable asset for Petitioner’s Medicaid benefits 
eligibility. That law, 42 USC 1396p(g) provides in pertinent part: 
 
 …(g) Treatment of Entrance Fees of Individuals Residing in Continuing Care 

Retirement Communities 
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(1) In General. 
For purposes of determining an individuals’ eligibility for, or amount of, 
benefits under a State plan under this subchapter, the rules specified in 
paragraph (2) shall apply to individuals residing in continuing care retirement 
communities, or life care communities that collect an entrance fee on 
admission from such individuals.  
 

(2) Treatment of Entrance Fee 
For purposes of this subsection, an individual’s entrance fee in a continuing 
care retirement community or life care community shall be considered a 
resource available to the individual to the extent that— 
 
(A) The individual has the ability to use the entrance fee, or the contract 

provides that the entrance fee may be used, to pay for care should other 
resources or income of the individual be insufficient to pay for such care;  

 
(B) The individual is eligible for a refund of any remaining entrance fee when 

the individual dies or terminates the continuing care retirement community 
or life care community contract and leaves the community; and 

 
(C) The entrance fee does not confer an ownership interest in the continuing 

care retirement community or life care community. 
 

At the onset, Petitioner argues in part that the Department cannot apply 42 USC 1396 to 
Petitioner as his spouse was not the MA applicant and the asset in dispute was an 
asset that belonged to Petitioner’s spouse. Thus, Petitioner argues that the contract that 
Petitioner’s spouse has with the  Community is not applicable to the asset 
declaration. The MDHHS argues that under Medicaid law, Petitioner’s spouse is the 
community spouse of the Medicaid applicant, Petitioner. Under 42 USC 1396p(h)(1) a 
community spouse’s entrance fee contract is a countable asset in the calculation of 
Petitioner’s Medicaid eligibility pursuant to 42 USC 1396p(g)(2)(1), (B), and (c) for the 
IAA. 
 
The undersigned finds that with regard to whether Petitioner’s spouse’s assets are 
counted, the MDHHS argument must prevail - federal and state law require that the 
MDHHS comply with the federal mandates with regard to the calculation of the IAA for 
initial asset based on the federal and congressional requirements. Under 42 USC 
1396p(h)(1), Petitioner’s spouse is a community spouse and her assets count for the 
determination of Petitioner’s eligibility. Petitioner offered no law or policy that allow the 
Department to deviate from these requirements. 
 
While Petitioner’s counsel stipulated that there are no factual disputes regarding B and 
C, it was unclear if the stipulation went beyond the facts to the impact if B and C are met 
as to MA asset eligibility. Thus, an analysis will be done as to all three, A, B, and C. 
 
42 USC 1396p(g)(2)(A) 
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Because Petitioner’s spouse ‘has the ability to use the entrance fee,’ her membership 
fee meets the requirements of 42 USC 1396p(g)(2)(A). Payment of $75,000.00 was 
made and each month Petitioner’s spouse cost $4,120.00. Had Petitioner’s spouse not 
paid the fee, the same apartment would cost $4,630.00. Here, each month she pays 
$2,995 and her membership fee pays out $1,125.00 for the cost of her care.  
 
42 USC 1396p(g)(2)(B) 
 
Petitioner’s spouse’s continuing care contract with  provides that she “is 
eligible for a refund of any remaining entrance fee when the individual dies or 
terminates the continuing care retirement community or life care community contract 
and leaves the community.” It is nonrefundable for the portion that has already been 
used for ongoing care. The  continuing care contract provides for during the 
first six months of residency with a 30-day notice, may cancel membership and receive 
a refund of the membership fee, if the resident vacates the community not more than 30 
days after giving notice.  At the time of being tested for MA, the contract was less than 
two months old. Thus, Petitioner’s spouse was able to collect her entire membership 
fee, less any cost of care already deducted with other amounts not at issue here. Thus, 
the contract meets the requirements of 42 USC 1396p(g)(2)(B), which makes her 
membership fee, or at least that part that is still refundable, a countable asset.  
 
42 USC 1396p(g)(2)(C) 
 
The last requirement is that the entrance fee does not confer an ownership interest. By 
the contract terms, there is no proprietary rights to the real estate.  
 
Here, the Department excluded the amount of the entrance fee already paid using the 
1.5% times the $75,000 from the contract date. The contract with  Community, 

 allows for a refund of any remaining entrance fee when the individual dies or 
terminates the continuing care retirement community or life care community contract 
and leaves the community. The undersigned finds that the assets held in the  
Continuing Care Agreement to be the type of asset that Congress intended to make a 
countable asset pursuant to 42 USC 1396p(g). Thus, the remaining portion of the 
Continuing Care Contract is a countable and resource available to Petitioner for 
Medicaid, and as such, the Department’s denial was supported by the credible and 
substantial evidence of record as the asset is countable under federal and state law.   
 
The Administrative Law Judge, based on the above Findings of Fact and Conclusions of 
Law, and for the reasons stated on the record, finds that the Department acted in 
accordance with Department policy when it denied Petitioner’s MA application due to 
excess assets. 
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DECISION AND ORDER 
 
Accordingly, the Department’s decision is AFFIRMED.  
 
 
 
JS/ml Janice Spodarek  
 Administrative Law Judge          
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NOTICE OF APPEAL:  A party may appeal this Order in circuit court within 30 days of 
the receipt date.  A copy of the circuit court appeal must be filed with the Michigan 
Office of Administrative Hearings and Rules (MOAHR).    
 
A party may request a rehearing or reconsideration of this Order if the request is 
received by MOAHR within 30 days of the date the Order was issued. The party 
requesting a rehearing or reconsideration must provide the specific reasons for the 
request.  MOAHR will not review any response to a request for 
rehearing/reconsideration.  
 
A written request may be mailed or faxed to MOAHR.  If submitted by fax, the written 
request must be faxed to (517) 763-0155; Attention:  MOAHR 
Rehearing/Reconsideration Request. 
 
If submitted by mail, the written request must be addressed as follows: 
 

Michigan Office of Administrative Hearings and Rules 
Reconsideration/Rehearing Request 

P.O. Box 30639 
Lansing, Michigan 48909-8139 

 
 
Via electronic mail  Geraldine A. Brown 

AG-HEFS-MAHS@michigan.gov 
MDHHS-Kalamazoo-Hearings 

  BSC3 
C. George 
EQAD 
MOAHR 
 

Counsel for Petitioner – via first class 
mail  

 
 

 MI  
 

Petitioner – via first class mail  Robert Bloomquist 
c/o Lisa Layer 
624 Kimball St 
Howell, MI 48855 
 

 


