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HEARING DECISION 

Following Petitioner’s request for a hearing, this matter is before the undersigned 
Administrative Law Judge pursuant to MCL 400.9 and 400.37; 7 CFR 273.15 to 273.18; 
42 CFR 431.200 to 431.250; 42 CFR 438.400 to 438.424; 45 CFR 99.1 to 99.33; and 45 
CFR 205.10; and Mich Admin Code, R 792.11002.  After due notice, a telephone 
hearing was held on December 5, 2019, from Detroit, Michigan. Petitioner was not 
present for the hearing. Petitioner was represented by Attorney, , who 
was present with Petitioner’s daughter, . The Department of Health 
and Human Services (Department) was represented by Assistant Attorney Generals 
(AAG), Meghan Schaar and Jennifer Walker, who appeared with Renee Trudeau, 
Family Independence Manager. Bridgett Heffron, State Medicaid Eligibility Policy 
Specialist for SSI-Related Medicaid, and Nicholas Kasbohm, Eligibility Specialist, were 
called by the Department as witnesses.    

ISSUE 

Did the Department properly determine that Petitioner divested $84,192.68 and as a 
result, impose a Medical Assistance (MA) divestment penalty from September 1, 2019 
to June 28, 2020? 

FINDINGS OF FACT 

The Administrative Law Judge, based on the competent, material, and substantial 
evidence on the whole record, finds as material fact: 

1. On or around , 2019, a Long-Term Care (LTC) Application for Health 
Care Coverage Patient of Nursing Facility (DHS-4574) (Application) was submitted 
to the Department on Petitioner’s behalf.  

2. In processing the Application and reviewing Petitioner’s assets, the Department 
discovered that Petitioner was the joint owner of 14 certificate of deposit (CD) 
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accounts in the amount of $5,000 each and one savings account with a balance of 
$7,628.52. The Department determined that the value of the cash assets was 
$77,628.52.  

3. Petitioner’s children,  and , are joint owners on the 
accounts with Petitioner.  

4. The Department concluded that the value of the cash assets was unavailable to 
Petitioner because she could not sell or spend her share of the assets without 
consent of the other owners who are not in her MA asset group, and the other 
owners refused to give consent. The assets were determined to be not countable 
for MA purposes.  

5. The Department concluded that the $77,628.52 in the accounts was considered a 
transfer by Petitioner because the action by the joint owners reduced or eliminated 
Petitioner’s ownership or control of the resource, and thus, was a divestment.  

6. The Department also determined that from 2016 to 2019, $6,564.16 in property 
taxes was paid by Petitioner for a property that did not belong to her, and 
therefore, was considered a divestment.  

7. On October 28, 2019, the Department sent Petitioner a Health Care Coverage 
Determination Notice (Notice) notifying her that she was approved for MA 
coverage with a patient pay amount effective September 1, 2019, but a divestment 
penalty (based on the $77,628.52 in cash and $6,564.16 in property taxes 
divested) applied, which precluded any LTC benefits from September 1, 2019 to 
June 28, 2020. (Exhibit A, pp. 21-23) 

8. On or around November 4, 2019, Petitioner, through her attorney, requested a 
hearing disputing the Department’s actions, specifically the divestment penalty 
applied regarding the CD and savings accounts. There was no reference in the 
hearing request to a dispute or challenge of the divestment penalty imposed 
regarding the property taxes and Petitioner’s attorney stipulated at the 
commencement of the hearing that the issue was limited to the transfer of the cash 
assets only. (Exhibit A, pp. 4-5) 

CONCLUSIONS OF LAW 

Department policies are contained in the Department of Health and Human Services 
Bridges Administrative Manual (BAM), Department of Health and Human Services 
Bridges Eligibility Manual (BEM), Department of Health and Human Services Reference 
Tables Manual (RFT), and Department of Health and Human Services Emergency 
Relief Manual (ERM).   

The Medical Assistance (MA) program is established by Title XIX of the Social Security 
Act, 42 USC 1396-1396w-5; 42 USC 1315; the Affordable Care Act of 2010, the 
collective term for the Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 111-148, 
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as amended by the Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Pub. L. No. 
111-152; and 42 CFR 430.10-.25.  The Department (formerly known as the Department 
of Human Services) administers the MA program pursuant to 42 CFR 435, MCL 400.10, 
and MCL 400.105-.112k.   

In the October 28, 2019 Notice, the Department concluded that Petitioner’s MA eligibility 
was subject to a divestment penalty from September 1, 2019 to June 28, 2020, 
precluding LTC benefits on Petitioner’s behalf during that period, as it determined a 
divestment occurred. (Exhibit A, pp. 21-23).  

Divestment is a type of transfer of a resource and not an amount of resources 
transferred. Resource means all the client’s assets and income. Transferring a resource 
means giving up all or partial ownership in the resource. Cash in bank accounts is an 
asset. Divestment results in a penalty period, not MA program ineligibility. BEM 405 
(July 2019), pp. 1-2; BEM 400 (July 2019), pp.1-3. During the penalty period, MA will 
not pay the client’s cost for: LTC services; home and community-based services; home 
help; or home health. MA will pay for other MA-covered services. BEM 405, p. 1. A 
divestment is a transfer of a resource by a client that is (i) within a specified time (the 
look-back period), (ii) for less than fair market value (FMV), and (iii) not an excluded 
transfer.  BEM 405, p. 1.  

At issue in this case are cash assets in CD accounts and a savings account totaling 
$77,628.52. Petitioner is the joint owner of the accounts with her two children. It was 
undisputed that the joint owners were not in Petitioner’s MA asset group and that they 
would not consent to allowing Petitioner to sell or spend her share of the assets. BEM 
400, pp. 11-14. Although the Department determined that the cash assets were 
unavailable to Petitioner and thus, not countable for her MA asset eligibility, the 
Department concluded that the $77,628.52 in the accounts was considered a transfer 
by Petitioner because the action by the joint owners reduced or eliminated Petitioner’s 
ownership or control of the resource, and thus, amounted to a divestment. BEM 400, 
pp. 11-14; BEM 405, pp. 3-5.  

To determine if an asset transfer qualifies as divestment, the baseline date must first be 
established. A person’s baseline date is the first date that the client was eligible for MA 
and one of the following: in LTC; approved for the waiver; eligible for home health 
services; or eligible for home help services. BEM 405, p. 6. Transfers that occur on or 
after a client’s baseline date must be considered for divestment. In addition, once the 
baseline date is established, the Department will determine the look-back period, which 
is 60 months prior to the baseline date for all transfers made after February 8, 2006. 
BEM 405, p. 5.  

The Department and Petitioner’s attorney agreed that the baseline date is September 1, 
2019. It was also undisputed that there was a transfer of resources by Petitioner based 
on the joint owners diminishing or eliminating her control over the funds in the accounts 
at issue. In dispute, was the date of the transfer and whether the transfer was made 
within the look back period, or the timeframe that allows for a divestment penalty. The 
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Department asserted that eligibility for MA is determined on a monthly basis and, at the 
time of the Application and prior to its filing, there was a current transfer of the 
resources based on the actions taken by the joint owners. Thus, the Department 
maintained that at the time Petitioner’s MA eligibility was being determined, the joint 
owners were continuing to take the action to reduce or eliminate Petitioner’s ownership 
or control of the cash assets or resources in her accounts. Because this had occurred 
prior to the Application and was continuing to occur after the baseline date, the transfer 
was within the look back period which would allow for a divestment penalty.   

Conversely, Petitioner’s attorney argued that the transfer date was not 
within the look back period and should not be considered for a divestment penalty. 
Petitioner’s attorney did not identify what he asserted to be the exact transfer date. 
Rather, the argument was that the transfer occurred when the joint owners were added 
to Petitioner’s CD and savings accounts, and this action occurred more than five years 
prior to the baseline date of September 1, 2019. This date was unknown, however.  

Petitioner’s attorney asserted that since the time the joint owners were added to 
Petitioner’s accounts, they have refused to allow Petitioner access to the accounts 
without their consent and further, that they have refused to give consent for more than 
five years prior to September 1, 2019. Petitioner’s attorney did not present any official 
documents from the banks at which the accounts are held, nor was there any sworn and 
signed affidavits attesting to the validity or truthfulness of the information contained in 
the documents therein. Instead, Petitioner’s attorney or someone acting on Petitioner’s 
behalf, prepared Verification Information forms that the attorney argued were completed 
and filled out by employees at the banks which attest that the joint owners have been on 
the accounts for more than five years, and that signatures of each of the owners is 
required in order to make any one withdrawal from the accounts. The documents do not 
identify an actual date that the joint ownership occurred or the date in which the refusal 
to consent began. (Exhibit A, pp. 9-20). 

Petitioner’s attorney also presented documents signed by each joint owner indicating 
that their “consent and signature on any redemption or withdrawal is needed to 
withdraw or close this account and [they] do not consent and this has been [their] 
position since [their] name[s] [were] added to the account more than 5 years ago.” 
(Exhibit A, pp. 9-20). None of the documents prepared and presented by Petitioner’s 
attorney were dated, thus, it was unclear when the documents were completed. 
Presumably, the documents were prepared either in anticipation of the hearing or in 
connection with the Application verification process. There were no documents 
presented from the time in which the joint ownership was established verifying or 
supporting Petitioner’s arguments. It was also unclear why Petitioner or her 
representatives could not obtain documents from each bank verifying the date in which 
joint ownership occurred. Additionally, Petitioner’s daughter who was identified on the 
witness list filed by Petitioner’s attorney and who is the joint owner on the accounts in 
question was present for the hearing on Petitioner’s behalf; however, Petitioner’s 
attorney elected not to call her as a witness during the hearing to clarify the information 
in dispute.  
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In support of his position that the transfer date should be the date in which the joint 
owners were added to Petitioner’s CD and savings accounts, Petitioner’s attorney relies 
on the example in BEM 405, pp. 3-4 outlining joint ownership and transfers. However, in 
the example referenced, the client’s ownership arrangement is with respect to real 
property, which the Department argued is distinguishable from cash assets. In the case 
of Petitioner and her joint owners, the Department asserted that Petitioner still has the 
possibility to regain ownership or control of her cash assets or money in her accounts, 
provided her joint owners consent. Whereas in the real property example relied upon by 
Petitioner, the client relinquished his right to regain interest in the property when he 
transferred half of it to his sister.  

The undersigned is not persuaded by the arguments and evidence presented by 
Petitioner’s attorney, as among other reasons, the date in which the joint owners were 
added to the account and thus, the transfer date asserted by Petitioner to be correct 
was not established. The documents presented by Petitioner’s attorney were insufficient 
to show that the transfer occurred more than five years prior to the September 1, 2019 
baseline date.  

The evidence did establish that within the five-year look-back period and continuing to 
the time of Petitioner’s LTC Application, and after the baseline date, the joint owners 
were reducing Petitioner’s ownership and control of the funds in her accounts. Funds in 
which the Department maintained could potentially be used towards her cost of care. 
Department policy provides that this action is a transfer by Petitioner and was 
appropriately considered by the Department in the calculation of a divestment penalty.  

Therefore, because the transfers were made within the look-back period, the 
Department must then consider whether the transfers were made for less than fair 
market value. Less than fair market value means that the compensation received in 
return for a resource was worth less than the fair market value of the resource. BEM 
405, pp. 6-7. At the hearing, Petitioner’s attorney did not dispute that the transfer was 
for less than fair market value and further did not dispute the account balances relied 
upon or considered by the Department. The transfer is also not excluded per 
Department policy; therefore, a divestment occurred. Thus, because the Department 
established that a divestment occurred, an analysis of the computation of the applicable 
penalty period follows. The Department determined that Petitioner was subject to a 
divestment penalty for the period between September 1, 2019 and June 28, 2020.  

The Department stated that in computing the penalty period, it relied on the $77,628.52 
in cash asset transfers and the $6,564.16 in property taxes discussed above, which 
total $84,192.68. Department policy provides that the penalty period is computed based 
on the total uncompensated value of all resources divested. Once the total 
uncompensated value is determined, the Department is to divide that amount by the 
average monthly private LTC Cost in Michigan, which is based on the client’s baseline 
date. This gives the number of full months for the penalty period. The fraction remaining 
is multiplied by 30 to determine the number of days for the penalty period in the 
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remaining partial month. BEM 405, pp. 12-15. Applying Department policy to Petitioner’s 
case, based on a $84,192.68 total uncompensated value of the divested resources and 
an $8,469 average monthly private LTC cost in Michigan applicable to Petitioner’s 2019 
baseline date, the divestment penalty is nine months and 28 days. Therefore, upon 
review, the Department properly applied a divestment penalty from September 1, 2019 
to June 28, 2020.   

The Administrative Law Judge, based on the above Findings of Fact and Conclusions of 
Law, and for the reasons stated on the record, if any, finds that the Department acted in 
accordance with Department policy when it processed Petitioner’s MA eligibility and 
determined that she was subject to a divestment penalty for the period from September 
1, 2019 to June 28, 2020.   

DECISION AND ORDER 

Accordingly, the Department’s decision is AFFIRMED.  

ZB/tlf Zainab A. Baydoun  
Administrative Law Judge 
for Robert Gordon, Director 
Department of Health and Human Services 

NOTICE OF APPEAL:  A party may appeal this Order in circuit court within 30 days of 
the receipt date.  A copy of the circuit court appeal must be filed with the Michigan 
Office of Administrative Hearings and Rules (MOAHR).   

A party may request a rehearing or reconsideration of this Order if the request is 
received by MOAHR within 30 days of the date the Order was issued. The party 
requesting a rehearing or reconsideration must provide the specific reasons for the 
request.  MOAHR will not review any response to a request for 
rehearing/reconsideration.  

A written request may be mailed or faxed to MOAHR.  If submitted by fax, the written 
request must be faxed to (517) 763-0155; Attention:  MOAHR 
Rehearing/Reconsideration Request. 

If submitted by mail, the written request must be addressed as follows: 

Michigan Office of Administrative Hearings and Rules 
Reconsideration/Rehearing Request 

P.O. Box 30639 
Lansing, Michigan  48909-8139 
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Via Email: MDHHS-UPSCHearings 
BSC1 Hearing Decisions 
AG-HEFS-MAHS – Schaar/Walker 
EQAD 
D. Smith 
MOAHR

Counsel for Petitioner 
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