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HEARING DECISION 

Following Petitioner’s request for a hearing, this matter is before the undersigned 
Administrative Law Judge pursuant to MCL 400.9 and 400.37; 7 CFR 273.15 to 273.18; 
42 CFR 431.200 to 431.250; 45 CFR 99.1 to 99.33; and 45 CFR 205.10.  A hearing 
scheduled for June 5, 2019, was adjourned.  After due notice, a telephone hearing was 
held on June 19, 2019, from Lansing, Michigan.  Petitioner was represented by his 
attorney     The Department of Health and Human Services was 
represented by Assistant Attorney General Kyle A. Bruckner.  Eligibility Specialist Tom 
Jessmore and AP Supervisor Rebecca Ferril appeared as witnesses for the 
Department. 

ISSUE 

Did the Department of Health and Human Services (Department) properly deny 
Petitioner’s application for Medical Assistance (MA)? 

FINDINGS OF FACT 

The Administrative Law Judge, based on the competent, material, and substantial 
evidence on the whole record, finds as material fact: 

1. On   2018, the Department received Petitioner’s Assistance 
Application as a household of one, which was completed by his Authorized 
Representative (AR)    Exhibit A, pp 14-18. 

2. The Department received Petitioner’s Health Care Coverage Supplemental 
Questionnaire (DHS-1004).  Exhibit A, pp 10-13. 

3. On September 26, 2018, Petitioner entered into a Burial Space Sales Contract 
with  purchased a Victoriaville Mahogany, Milano 
Eggshell Velvet Casket for $10,500, and paid the entire contract price.  Exhibit A, 
pp 4-9. 
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4.  is a foreign limited liability company existing under the 
laws of the state of New Mexico and licensed to sell contracts to purchase burial 
space items in Michigan.  Exhibit A, pp 19-24. 

5. On March 28, 2019, the Department notified Petitioner that he was not eligible for 
Medical Assistance (MA) as of September 1, 2018.  Exhibit A, pp 1-3. 

6. On April 9, 2019, the Department received Petitioner’s request for a hearing 
protesting the denial of his application for Medical Assistance (MA). 

CONCLUSIONS OF LAW 

Department policies are contained in the Department of Health and Human Services 
Bridges Administrative Manual (BAM), Department of Health and Human Services 
Bridges Eligibility Manual (BEM), Department of Health and Human Services Reference 
Tables Manual (RFT), and Department of Health and Human Services Emergency 
Relief Manual (ERM).   

The Medical Assistance (MA) program is established by Title XIX of the Social Security 
Act, 42 USC 1396-1396w-5; 42 USC 1315; the Affordable Care Act of 2010, the 
collective term for the Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 111-148, 
as amended by the Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Pub. L. No. 
111-152; and 42 CFR 430.10-.25.  The Department (formerly known as the Department 
of Human Services) administers the MA program pursuant to 42 CFR 435, MCL 400.10, 
and MCL 400.105-.112k. 

Assets means cash, any other personal property and real property. Real property is 
land and objects affixed to the land such as buildings, trees and fences. Condominiums 
are real property. Personal property is any item subject to ownership that is not real 
property.  Countable assets cannot exceed the applicable asset limit.  An asset is 
countable if it meets the availability tests and is not excluded.  Available means that 
someone in the asset group has the legal right to use or dispose of the asset.  
Department of Human Services Bridges Eligibility Manual (BEM) 400 (October 1, 2019), 
pp 1-10. 

The asset limit for SSI-related MA categories is $2,000 for a group of one. BEM 400, p8. 

The Department will exclude one burial space held for each of the following: 

 Each qualified fiscal group member. 

 Whether by blood, adoption or marriage, the member's: 

Parents. 

Minor and adult children. 

Siblings. 

 The spouse of each person listed above. 

BEM 400, p 51. 
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Burial space items in a prepaid funeral contract must be identified and 
valued separately from non-burial space items to be excluded.  If the 
contract shows the purchase of a specified burial space at a specified 
price, determine whether such space is held for the client or member of 
the client’s immediate family. If the space is held for the individual, 
determine if the contract is irrevocable or revocable. If irrevocable, it is not 
a resource. If the contract is revocable, it is an excludable resource. The 
burial space must continue to meet the held for criteria to be excluded. If a 
space is transferred to another individual (even if listed above) it no longer 
meets the held for criteria and needs to be evaluated for divestment. 

Held For. A burial space is held for an individual when someone currently 
has: 

• Title to and/or possesses a burial space intended for the individual's use 
(example: has title to a burial plot, owns a burial urn stored in the 
basement for his own use). 

• A contract with a funeral service company for specified burial spaces for 
the individual's burial (that is, an agreement that represents the 
individual's current right to the use of the items at the amount shown). 

A burial space does not meet the definition of held for an individual under 
an installment sales contract or similar device if the purchase price is not 
paid in full and any of the following are true: 

• The individual does not currently own the space. 

• The individual does not currently have the right to use the space. 

• The seller is not currently obligated to provide the space. 

Until all payments are made on the contract, the amounts paid might be 
considered burial funds. 

BEM 400, pp 51-52. 

On   2018, the Department received Petitioner’s Assistance Application 
requesting MA benefits.  On March 28, 2019, the Department determined that the funds 
transferred in a Burial Space Sales Contract were not excludable assets making this 
revocable contract a countable asset.  The Department then denied the application for 
MA because Petitioner’s countable assets exceeds the $2,000 limit. 

The Department’s representative argues that the September 26, 2018, Burial Space 
Sales Contract was not an arm’s length transaction because Petitioner’s Authorized 
Representative (AR) for his   2018, Assistance Application was also a 
party to the sale of the $10,500 casket he purchased for his child. 
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This Administrative Law Judge finds that there is no basis for not excluding the Burial 
Space Sales Contract from countable assets based on a finding that it was not an 
“arm’s length transaction.”  Estate planning and “spending down” one’s assets for the 
purpose of becoming eligible for MA benefits is a legitimate method of asset 
management.  The hearing record does not support a finding that the September 26, 
2018, Burial Space Sales Contract is fraudulent, or that  is not a 
legitimate company eligible to do business in Michigan. 

Therefore, the issue to be decided here is whether the Burial Space Sales Contract is 
not an excluded asset that causes Petitioner to be ineligible for MA benefits.  The value 
of that contract is the equity value of the burial space item, which is the fair market value 
minus the amount legally owed in a written lien provision.  BEM 400, p 51.  In this case, 
it was not disputed that the value of the contract is $10,500, that this is the fair market 
value of that burial space item, and that there is not a lien on the contract. 

Countable assets cannot exceed the applicable asset limit, but not all assets are 
counted, and some assets are excluded.  BEM 400, p 2. 

The Department will exclude one burial space held for an adult child.  BEM 400, p 51. 

The Department’s representative argues that the casket purchased does not meet the 
definition of “held for” as required by BEM 400. 

A burial space that is “held for” the individual might not be a countable asset, or it may 
be an excludable asset.  A burial space that is not “held for” needs to be evaluated for 
divestment.  BEM 400, p 51. 

In this case, the Department did not evaluate whether there was divestment because 
Petitioner was found to be ineligible for MA benefits based on excess assets.  In other 
cases before MOAHR, which are not binding on this case, the lack of an arm’s length 
transaction was found to be material to whether there had been a divestment.  This 
case can be differentiated from other cases because there was no analysis of 
divestment, but only whether the asset held by Petitioner was an excludable “burial 
space.” 

The Administrative Law Judge, based on the above Findings of Fact and Conclusions of 
Law, and for the reasons stated on the record, if any, finds that the Department did not 
act in accordance with Department policy when it determined that the Burial Space 
Sales Contract was not an excludable asset and denied Petitioner’s application for 
Medical Assistance (MA) based on excess assets because the contract for the casket is 
an excluded asset. 
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DECISION AND ORDER 

Accordingly, the Department’s decision is REVERSED. 

THE DEPARTMENT IS ORDERED TO BEGIN DOING THE FOLLOWING, IN 
ACCORDANCE WITH DEPARTMENT POLICY AND CONSISTENT WITH THIS 
HEARING DECISION, WITHIN 10 DAYS OF THE DATE OF MAILING OF THIS 
DECISION AND ORDER: 

Re-register the   2018, Assistance Application and initiate a determination 
of Petitioner’s eligibility for Medical Assistance (MA). 

KS/hb Kevin Scully  
Administrative Law Judge
for Robert Gordon, Director 
Department of Health and Human Services 

NOTICE OF APPEAL:  A party may appeal this Order in circuit court within 30 days of 
the receipt date.  A copy of the circuit court appeal must be filed with the Michigan 
Office of Administrative Hearings and Rules (MOAHR).   

A party may request a rehearing or reconsideration of this Order if the request is 
received by MOAHR within 30 days of the date the Order was issued. The party 
requesting a rehearing or reconsideration must provide the specific reasons for the 
request.  MOAHR will not review any response to a request for 
rehearing/reconsideration.  

A written request may be mailed or faxed to MOAHR.  If submitted by fax, the written 
request must be faxed to (517) 763-0155; Attention:  MOAHR 
Rehearing/Reconsideration Request. 

If submitted by mail, the written request must be addressed as follows: 

Michigan Office of Administrative Hearings and Rules 
Reconsideration/Rehearing Request 

P.O. Box 30639 
Lansing, Michigan 48909-8139 
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DHHS Eileen Asam 
701 S. Elmwood Suite 19 
Traverse City, MI 49684 

Grand Traverse County, DHHS 

BSC1 via electronic mail 

D. Smith via electronic mail 

EQADHShearings via electronic mail 

Counsel for Respondent Kyle A. Bruckner 
P.O. Box 30758 
Lansing, MI 48909 

Petitioner  
 

, MI  

Counsel for Petitioner  
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