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HEARING DECISION 

Following Petitioner’s request for a hearing, this matter is before the undersigned 
Administrative Law Judge pursuant to MCL 400.9 and 400.37; 7 CFR 273.15 to 273.18; 
42 CFR 431.200 to 431.250; 42 CFR 438.400 to 438.424; 45 CFR 99.1 to 99.33; and 45 
CFR 205.10; and Mich Admin Code, R 792.11002.  After due notice, a telephone 
hearing was held on , from , Michigan.  Petitioner was 
represented by Petitioner’s daughter and Authorized Representative, 

, who has durable power of attorney; and , Authorized 
Representative from the .  The Department of Health 
and Human Services (Department) was represented by , Long Term 
Eligibility Specialist.   

ISSUE 

Did the Department properly determine that Petitioner was eligible for Medical 
Assistance (MA) with a divestment penalty? 

FINDINGS OF FACT 

The Administrative Law Judge, based on the competent, material, and substantial 
evidence on the whole record, finds as material fact: 

1. On , Petitioner applied for MA.  Department Exhibit 1, pgs. 3-7. 

2. On , the Department Caseworker asked for policy clarification for 
the burial spaces purchased for Petitioner’s children and their spouses where 
Petitioner spent $  for prepaid funeral contracts, but did not retain 
ownership rights.  Department Exhibit 1, pgs. 24-30. 

July 18, 2017



Page 2 of 11 
17-004887 

  
3. On , the Department Caseworker received clarification from the 

Long Term Care Support Policy Unit in Central Office that stated that Petitioner 
had to own the burial space and it had to be held for a qualified family member.  If 
Petitioner used their money, but they do not own it, then it is divestment.  A review 
of the existing contracts does not show that Petitioner was the owner.  Department 
Exhibit 1, pgs. 24-30. 

4. On , the Department Caseworker sent Petitioner a Health Care 
Coverage Determination Notice, DHS 1606, that Petitioner is eligible for MA from 

, ongoing for full coverage.  However, Petitioner had been given a 
divestment penalty of $ , for the burial spaces that where purchased for 
his children and their spouses, because they are not owned by Petitioner or his 
wife, which violates the HELD FOR criteria.  Department Exhibit 1, pgs. 34-41. 

5. On , the Department received a hearing request from Petitioner, 
contesting the Department’s negative action. 

6. On , new funeral contracts were submitted for Petitioner’s children 
and their spouses on behalf of Petitioner that showed Petitioner as retaining 
ownership of the plots that were signed on .  Department Exhibit 1, 
pgs. 42-53. 

CONCLUSIONS OF LAW 

 
Department policies are contained in the Department of Health and Human Services 
Bridges Administrative Manual (BAM), Department of Health and Human Services 
Bridges Eligibility Manual (BEM), Department of Health and Human Services Reference 
Tables Manual (RFT), and Department of Health and Human Services Emergency 
Relief Manual (ERM).   
 
The Medical Assistance (MA) program is established by Title XIX of the Social Security 
Act, 42 USC 1396-1396w-5; 42 USC 1315; the Affordable Care Act of 2010, the 
collective term for the Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 111-148, 
as amended by the Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Pub. L. No. 
111-152; and 42 CFR 430.10-.25.  The Department (formerly known as the Department 
of Human Services) administers the MA program pursuant to 42 CFR 435, MCL 400.10, 
and MCL 400.105-.112k.   
 
In this case, Petitioner applied for MA on .  Department Exhibit 1, 
pgs. 3-7.  On , the Department Caseworker asked for policy clarification 
for the burial spaces purchased for Petitioner’s children and their spouses where 
Petitioner spent $  for prepaid funeral contracts, but did not retain ownership 
rights.  Department Exhibit 1, pgs. 24-30.  On , the Department 
Caseworker received clarification from the Long Term Care Support Policy Unit in 
Central Office that stated that Petitioner had to own the burial space and it had to be 
held for a qualified family member.  If Petitioner used their money, but they do not own 
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it, then it is divestment.  A review of the existing contracts does not show that Petitioner 
show Petitioner as the owner.  Department Exhibit 1, pgs. 24-30. 

On , the Department Caseworker sent Petitioner a Health Care 
Coverage Determination Notice, DHS 1606, that Petitioner is eligible for MA from 

, ongoing for full coverage.  However, Petitioner had been given a 
divestment penalty of $  for the burial spaces that where purchased for his 
children and their spouses because they are not owned by Petitioner or his wife, which 
violates the HELD FOR criteria.  Department Exhibit 1, pgs. 34-41.  On 17, 
the Department received a hearing request from Petitioner, contesting the Department’s 
negative action.  On , new funeral contracts were submitted for 
Petitioner’s children and their spouses on behalf of Petitioner that showed Petitioner as 
retaining ownership of the plots that were signed on .  Department 
Exhibit 1, pgs. 42-53.  BEM 400 and 405. 

BEM 400, PAGES 47-52 
 
FUNERAL PLANS 

SSI-Related MA Only 

Funeral plan refers to the prearrangement for cemetery 
and/or funeral goods and services. Normally, the plan is 
established using one or more of the following: 

 Burial fund. 
 Purchase of burial space. 
 Prepaid funeral contract. 
 Life insurance funding. 

Burial Fund Exclusion 

SSI-Related MA Only 

A limited amount of certain types of assets a person has 
clearly designated to pay for burial expenses is excluded as 
a burial fund. See below for information about: 

 Types of assets. 
 Burial expenses. 
 Clearly designated. 
 Not commingled. 
 Amount excluded. 
 Misuse of funds. 

See Exhibit I of this item for examples of this exclusion. 
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Types of Assets 

Assets under the following headings in this item can be a 
burial fund: 

 Cash. 
 Investments. 
 Life insurance. 
 Prepaid funeral contract. 

Other types of assets (example: real property, vehicles, 
livestock) may not be a burial fund. 

Burial Expenses 

Expenses that qualify for the burial fund exclusion are 
generally those related to preparing a body for burial and 
any services prior to burial. Examples are: 

 Services of funeral director and staff. 
 Transportation of the body. 
 Embalming. 
 Cremation. 
 Clothing. 
 Cost of guest registry book. 
 Cost of obituary. 
 Flowers not displayed at gravesite. 
 Cleric's honorarium if no services at gravesite. 
 Burial space items that do not meet the held for test 

described in SSI-Related MA Burial Space Exclusion 
in this item. 

Note:  Luncheons or similar services do not meet the 
definition of a burial fund expense as it is not related to the 
preparation of the body for burial. Do not certify a DHS-8A 
with such an expense and do not consider it as an allowable 
burial fund expense item. 

Clearly Designated 

The asset must be clearly designated. The designation can 
be on the asset (example: title on a bank account, prepaid 
funeral contract) or on a signed statement from the client. 
The designation must include the following information: 

 Value and owner of the asset. 
 Whose burial the fund is for. 
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 Date the funds were set aside for the person's burial. 
 Form in which the asset is held (example: bank account, 

life insurance). 

Not Commingled 

Burial funds may not be commingled with any assets except 
excluded burial space assets; see SSI-Related MA Burial 
Space Exclusion in this item.  

Amount Excluded 

Exclude up to $1,500 for each qualified fiscal group member 
and/or spouse. In addition, exclude accumulated interest and 
dividends.  

Reduce the $1,500 per person maximum by the following: 

 The face value of excluded life insurance policies 
(including term insurance) when the person is the 
insured and: 

 If an adult, the policy is owned by the person or the 
person's spouse. 

 If a child, the policy is owned by the child, the 
child's parent or the parent's spouse. 

 The principal amount (not accumulated interest or 
dividends) held in an irrevocable prepaid funeral 
contract for the person's burial expenses (see above). 
Do not count the identifiable cost of burial space assets; 
see Burial Space Defined in this item.  

 The cost of burial expenses (see above) identifiable in a 
life insurance funded funeral plan that was irrevocably 
transferred (see Life Insurance Funded Funeral and 
Life Insurance Irrevocably Transferred in this item. 

 The face value of burial insurance on the person. See 
Life Insurance in this item for the definition of burial 
insurance. 

Count only the original principal amount and any additions to 
the principal to determine if the maximum limit has been 
reached. Do not count accumulated interest and dividends. 
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Note:  The principal amount of a life insurance policy is the 
cash surrender value (CSV) of the policy, not the face value. 
Increases in the CSV count against the limit. Increases in the 
CSV above the person's burial fund limit are countable as 
the policy owner's assets.  

Burial Space Defined 

SSI-Related MA Only  

A burial space is a(n): 

 Burial plot, gravesite. 

 Crypt, mausoleum. 

 Casket, urn, niche. 

 Some other type of repository customarily and 
traditionally used for the deceased's bodily remains. 

 Necessary and reasonable improvements or additions 
to or upon such spaces including: 

 Vaults. 
 Headstones, markers or plaques.  
 Burial containers. 
 Opening and closing of the gravesite. 
 Contracts for care and maintenance of the 

gravesite. 

Note:  Reasonable and necessary are those items required 
by the cemetery. 

 Flowers if displayed at gravesite. 
 Cleric’s honorarium for service at gravesite. 

Note:  Of the items that serve the same purpose, exclude 
only one item per person.  

Example:  Exclude a cemetery lot and casket for the same 
person, but not a casket and an urn. 
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Value of Burial Space 

SSI-Related MA Only  

The value of a burial space item is its equity value. Equity 
value is fair market value minus the amount legally owed in a 
written lien provision. 

SSI-Related MA Burial Space Exclusion 

SSI-Related MA Only  

Exclude one burial space held for (see below) each of the 
following: 

 Each qualified fiscal group member. 
 Whether by blood, adoption or marriage, the member's: 

 Parents. 
 Minor and adult children. 
 Siblings. 

 The spouse of each person listed above. 

For a member's relatives only by marriage, apply the 
exclusion only if the marriage has not ended by death or 
divorce. 

Burial space items in a prepaid funeral contract must be 
identified and valued separately from non-burial space items 
to be excluded. 

If the contract shows the purchase of a specified burial 
space at a specified price, determine whether such space is 
held for the client or member of the client’s immediate 
family. If the space is held for the individual, determine if the 
contract is irrevocable or revocable. If irrevocable, it is not a 
resource. If the contract is revocable, it is an excludable 
resource. The burial space must continue to meet the held 
for criteria to be excluded.  If a space is transferred to 
another individual (even if listed above) it no longer meets 
the held for criteria and needs to be evaluated for 
divestment. 

Held For. A burial space is held for an individual when 
someone currently has: 

 Title to and/or possesses a burial space intended for the 
individual's use (example: has title to a burial plot, owns 
a burial urn stored in the basement for his own use). 
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 A contract with a funeral service company for specified 

burial spaces for the individual's burial (that is, an 
agreement that represents the individual's current right 
to the use of the items at the amount shown). 

A burial space does not meet the definition of held for an 
individual under an installment sales contract or similar 
device if the purchase price is not paid in full and any of the 
following are true: 

 The individual does not currently own the space. 

 The individual does not currently have the right to use 
the space. 

 The seller is not currently obligated to provide the 
space. 

Until all payments are made on the contract, the amounts 
paid might be considered burial funds; see Burial Fund 
Exclusion in this item. 

Prepaid Funeral Contract 

SSI-Related MA Only  

A prepaid funeral contract means a contract requiring 
payment in advance for funeral goods or services. Contracts 
may be revocable or irrevocable. 

 See Revocable Prepaid Funeral Contract Exclusions 
and Value below if the contract is revocable. 

 See Irrevocable Prepaid Funeral Contracts below if 
the contract is irrevocable. 

 See BAM 805, PREPAID FUNERAL CONTRACTS, 
about making Michigan contracts irrevocable. 

Revocable Prepaid Funeral Contract Exclusions and Value 

SSI-Related MA Only  

Funds in a revocable prepaid funeral contract might be 
excludable using the Burial Fund Exclusion and/or the SSI-
Related MA Burial Space Exclusion above. 

The countable amount of the contract is the amount 
remaining on deposit after deducting those exclusions and 
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any commissions or fees that would be charged upon 
withdrawal. There is no burial funds exclusion. 

Irrevocable Prepaid Funeral Contracts 

G2U, G2C, RMA, SSI-Related MA Only  

Funds in an irrevocable prepaid funeral contract are 
unavailable and thus are not counted.  

Funds in a Michigan contract (DHS-8A, Irrevocable Funeral 
Contract Certification) certified irrevocable are excluded. 

During the hearing, the Department Caseworker stated at the time of application on 
, that Petitioner did not own the burial plots purchased on 

, but his money had been used to purchase them.  Department Exhibit 
1, pgs. 12-23.  As a result, the Department calculated a $  divestment penalty 
for 9 months and 7 days since Petitioner’s money had been used, but he hadn’t retained 
ownership of the burial plots in violation of the HELD FOR exclusion.  Department 
Exhibit 1, pgs. 9-11.   

Subsequently, there were new contracts submitted on , for Petitioner’s 
children and their spouses on behalf of Petitioner that showed Petitioner as retaining 
ownership of the plots, but the signature date of , remained on the 
contracts.  Department Exhibit 1, pgs. 42-53.  Petitioner’s Authorized Representative 
and Representative of the Funeral Home stated that the wrong contracts were 
submitted on , to the Department that the subsequent contracts 
submitted on , were the correct contracts. Department Exhibit 1,    
pgs. 12-23, and 42-53.   

This Administrative Law Judges finds that the Department made the correct 
determination on , based on the information provided to determine MA 
eligibility.  In the interim, no one called the Department to say that the wrong contracts 
were submitted even after the notice was sent out on .  The hearing 
requests received by the Department on , did not state that the wrong 
contracts were submitted in error, but it contested the divestment penalty.   

A resource can be returned to Petitioner before the penalty is served or in this case 
have the funeral contracts transferred to Petitioner as the owner with the HELD FOR his 
children and their spouses in keeping with Department policy.  However, the contracts 
cannot have the same date as previously submitted.  If Petitioner became aware of the 
reason for the divestment penalty on , and the original contract were 
signed on .  The corrected contracts cannot have the same date as the 
original contract to be valid.  In addition, there is no verification submitted that 
Petitioner’s children and their spouses gave the asset back to Petitioner then he 
purchased the funeral contracts and retained the ownership right required by 
Department policy.   Therefore, this Administrative Law Judge finds that the subsequent 
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contracts submitted on  where produced for Petitioner to qualify for MA 
without the divestment penalty and the Department’s divestment penalty stands. 

The Administrative Law Judge, based on the above Findings of Fact and Conclusions of 
Law, and for the reasons stated on the record, if any, finds that the Department acted in 
accordance with Department policy when it calculated a $  divestment penalty 
for 9 months and 7 days since Petitioner’s money had been used, but he hadn’t retained 
ownership of the burial plots in violation of the HELD FOR exclusion for the burial plots 
for his children and their spouses. 
 

DECISION AND ORDER 
 
Accordingly, the Department’s decision is AFFIRMED.  
 
 

 
 
  

CF/bb Carmen G. Fahie  
 Administrative Law Judge 

for Nick Lyon, Director 
Department of Health and Human Services 
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NOTICE OF APPEAL:  A party may appeal this Order in circuit court within 30 days of 
the receipt date.  A copy of the circuit court appeal must be filed with the Michigan 
Administrative Hearing System (MAHS).   
 
A party may request a rehearing or reconsideration of this Order if the request is 
received by MAHS within 30 days of the date the Order was issued. The party 
requesting a rehearing or reconsideration must provide the specific reasons for the 
request.  MAHS will not review any response to a request for 
rehearing/reconsideration.  
 
A written request may be mailed or faxed to MAHS.  If submitted by fax, the written 
request must be faxed to (517) 335-6088; Attention:  MAHS Rehearing/Reconsideration 
Request. 
 
If submitted by mail, the written request must be addressed as follows: 
 

Michigan Administrative Hearings 
Reconsideration/Rehearing Request 

P.O. Box 30639 
Lansing, Michigan  48909-8139 

 
DHHS 

 
 

 

 

  

  

Authorized Hearing Rep. 
 

 

Petitioner 
 

 

 




