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HEARING DECISION 
 

Following Claimant’s request for a hearing, this matter is before the undersigned 
Administrative Law Judge pursuant to MCL 400.9 and 400.37; 7 CFR 273.15 to 273.18; 
42 CFR 431.200 to 431.250; 45 CFR 99.1 to 99.33; and 45 CFR 205.10; and Mich 
Admin Code, R 792.11002.  After due notice, a telephone hearing was held on March 5, 
2015, from Detroit, Michigan.  Participants on behalf of Claimant included AHR  

  Participants on behalf of the Department of Human Services (Department) 
included Assistant Attorney General , and , Family 
Independence Manager. 
 

ISSUE 
 

Did the Department properly determine Claimant’s required Patient Pay Amount (PPA) 
and Community Spouse Income Allowance (CSIA) for the purposes of Medical 
Assistance (MA) benefits? 
 

FINDINGS OF FACT 
 

The Administrative Law Judge, based on the competent, material, and substantial 
evidence on the whole record, finds as material fact: 
 
1. Claimant is a MA recipient. 

2. On October 28, 2014, the Department calculated Claimant’s PPA and CSIA; the 
PPA was determined at , and the CSIA was calculated at  

3. On October 28, 2014, Claimant was sent notices of these calculations, which were 
effective December 1, 2014. 

4. The CSIA, and in turn, the PPA, was determined without taking into account the 
shelter expenses of Claimant’s community spouse. 
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5. On May 13, 2012, Claimant entered long term care (LTC), and moved out of the 
principal residence shared with the community spouse. 

6. On October 28, 2014, Claimant’s community spouse sold the principal residence, 
and entered into a shelter agreement with a family member. 

7. The agreement in question specifically outlines rent obligations, and is labeled as a 
“Personal Care and Residential Agreement”. 

8. The Department refused to consider this rental amount in the CSIA and PPA 
calculations because the current shelter was “not the couple’s principal residence”. 

9. On December 22, 2014, Claimant requested an administrative hearing. 

 
CONCLUSIONS OF LAW 

 
Department policies are contained in the Department of Human Services Bridges 
Administrative Manual (BAM), Department of Human Services Bridges Eligibility Manual 
(BEM), Department of Human Services Reference Tables Manual (RFT), and 
Department of Services Emergency Relief Manual (ERM).   
 
The Medical Assistance (MA) program is established by Title XIX of the Social Security 
Act, 42 USC 1396-1396w-5; 42 USC 1315; the Affordable Care Act of 2010, the 
collective term for the Patient Protection and Affordable Care Act, Pub. L. No. 111-148, 
as amended by the Health Care and Education Reconciliation Act of 2010, Pub. L. No. 
111-152; and 42 CFR 430.10-.25.  The Department administers the MA program 
pursuant to 42 CFR 435, MCL 400.10, and MCL 400.105-.112k.   
 
Claimant’s community spouse entered into a shelter and rental agreement with a family 
member in July, 2014; on October 28, 2014, the community spouse sold the principal 
residence. When the PPA and the CSIA were recalculated, they were recalculated 
without incorporating the rental amount the community spouse was liable for under the 
new rental agreement. Claimant disputes that determination, arguing that the under 
policy, the rental expenses should be taken into account when making a CSIA and PPA 
determination. 
 
It should be noted that at hearing, the Department made two arguments. First, the 
Department argued that the policy prohibits rental expenses being calculated into CSIA 
and PPA budgets when the rental expense was not for the shelter originally resided in 
by the Claimant and the community spouse. In the alternative, the Department argued 
that the current rental agreement did not sufficiently lay out the specific costs for both 
rent and personal care, and thus could not be used in the CSIA and PPA calculations. 
 
It is a long established principal of administrative law that the Administrative Law Judge 
only review the case presented and the issues appealed—more specifically, the 
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undersigned is only to review the specific reasons for the Department action. While the 
latter argument presented by the Department is interesting, it was not the reason that 
the rental expense was denied, nor was it an issue upon which the Claimant presented 
an appeal. 
 
Department Exhibit A, the Department’s hearing summary, specifically lays out that the 
“shelter expenses are not in the client or the client’s spouse’s name” as the reason for 
the Department’s initial decision. Department Exhibit F, policy clarifications requested 
by the Department, shows that the rental expense was denied in the PPA and CSIA 
calculations because the rented shelter was “not the couple’s principal residence”. 
 
Therefore, as the Department, by the evidence and testimony presented, based its 
calculations on a specific interpretation of BEM 546, and not on a failure to present 
sufficient rental verification, the undersigned will limit this review only to a determination 
of whether the Department’s interpretation of BEM 546 was correct. 
 
BEM 546, pg. 4 (2014) states that when calculating a PPA, one must first determine the 
CSIA; among things used to determine the CSIA are shelter expenses: 
 

“An L/H client can transfer income to the spouse 
remaining in the home even if that spouse no longer 
meets the definition of a community spouse because 
they are in a MA waiver program such as PACE, 
MIChoice, or others listed in the BEM manual.  
 
That is because without the transfer of income the 
spouse would not be able to remain in the home and 
avoid also becoming an L/H client.  
 
1. Shelter Expenses  

 
Allow shelter expenses for the couple's principal 
residence as long as the obligation to pay them 
exists in either the L/H patient's or community 
spouse's name. Include expenses for that 
residence even when the community spouse is 
away (for example, in an adult foster care home). 
An adult foster care home or home for the aged is 
not considered a principal residence. Shelter 
expenses are the total of the following monthly 
costs:  
 

 Land contract or mortgage payment, including 
principal and interest.  
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 Home equity line of credit or second mortgage.  
 

 Rent.  
 

 Property taxes.  
 

 Assessments.  
 

 Homeowner's insurance.  
 

 Renter's insurance.  
 

 Maintenance charge for condominium or 
cooperative.  
 
Also add the appropriate heat and utility allowance 
if there is an obligation to pay for heat and/or 
utilities. The heat and utility allowance for a month 
is $575. 

 
 
The Department argued that BEM 546 allows only rental expenses for the “couple’s 
principal residence”, and defined that term as the home which the couple shared prior to 
the Claimant entering LTC. 
 
After long consideration, the undersigned feels that this interpretation reads a definition 
into the policy that is unsubstantiated by a plain reading. 
 
Nothing in the policy states that the “couple’s principal residence” must be the original 
home shared by the couple. Policy states only that the shelter expense be for the 
“principal residence”, which would imply a residence to which the couple could inhabit; 
nothing in the policy states that this must be the original home. The policy appears more 
concerned with an obligation to pay shelter expenses, which certainly exists in the 
present case. 
 
Furthermore, given that the intent of the policy is to prevent the community spouse from 
“also becoming an L/H client”, it would be counterintuitive to require the community 
spouse to remain in a home that may in the future become financially impossible to 
hold, structurally uninhabitable, or a health hazard. Such a requirement to remain in the 
original home, regardless of the tenability of that prospect, would counterintuitively lead 
to more community spouses becoming an L/H client. The ability to change residences 
would allow those who would otherwise become an L/H client to enter a new residence 
as opposed to entering LTC. 
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Finally, if the intent of policy had been to prevent a community spouse from ever 
changing residences, policy could have explicitly said that. Policy does not state this, 
nor does policy imply that the community spouse, upon a client entering LTC, is 
prohibited from ever moving, at the potential penalty of an increase PPA and decreased 
CSIA. 
 
In the current case, the community spouse changed residences, for which the purpose 
of was to avoid LTC, which is consistent with policy. While the Claimant’s name is not 
specifically on the rental agreement in question (Department Exhibit B), the obligation to 
pay is in the name of the community spouse, and there is nothing in the rental 
agreement prohibiting the Claimant from moving into the residence with the community 
spouse. Additionally, rent is specifically outlined in policy as an acceptable shelter 
expense when calculating the CSIA and PPA.  
 
While there is admittedly some question as to how much of the expense is rent and how 
much is for personal care, this is a lack of information easily solved through a 
verification request, and per the rationale given above, not in the purview of this 
hearing. However, given that the agreement is entitled “Personal Care and Residential 
Agreement” and contains references specifically to rent owed by the community spouse, 
there is little argument that the agreement in question constitutes a rental agreement. 
 
Thus, for the reasons above, the undersigned holds that the Department misinterpreted 
policy when it refused to allow the rental expense of Claimant’s community spouse into 
the calculations used to determine the PPA and the CSIA. While there may be 
questions as to the specific rental amount vs. personal care amount, the specific issue 
was not the issue upon which the Department based its initial decision, and is therefore 
not before the undersigned. 
 
As such, the Administrative Law Judge, based on the above Findings of Fact and 
Conclusions of Law, and for the reasons stated on the record, if any, finds that the 
Department did not act in accordance with Department policy when it calculated 
Claimant’s Community Spouse Income Allowance and Claimant’s Patient Pay Amount. 
 

DECISION AND ORDER 
 
Accordingly, the Department’s decision is REVERSED. 
 
THE DEPARTMENT IS ORDERED TO BEGIN DOING THE FOLLOWING, IN 
ACCORDANCE WITH DEPARTMENT POLICY AND CONSISTENT WITH THIS 
HEARING DECISION, WITHIN 10 DAYS OF THE DATE OF MAILING OF THIS 
DECISION AND ORDER: 
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1. Recalculate and reprocess Claimant’s Community Spouse Income Allowance and 
Claimant’s Patient Pay Amount. 

 
  

  

 Robert J. Chavez  
 
 
 
Date Signed:  5/26/2015 
 
Date Mailed:   5/26/2015 
 
RJC / tm 

Administrative Law Judge 
for Nick Lyon, Director 

Department of Health and Human Services 

 
 
NOTICE OF APPEAL:  A party may appeal this Hearing Decision in the circuit court in 
the county in which he/she resides, or the circuit court in Ingham County, within 30 days 
of the receipt date.  A copy of the claim or application for appeal must be filed with the 
Michigan Administrative Hearing System (MAHS).   
 
A party may request a rehearing or reconsideration of this Hearing Decision from MAHS 
within 30 days of the mailing date of this Hearing Decision, or MAHS MAY order a 
rehearing or reconsideration on its own motion.  MAHS MAY grant a party’s Request for 
Rehearing or Reconsideration when one of the following exists: 
 

 Newly discovered evidence that existed at the time of the original hearing that 
could affect the outcome of the original hearing decision; 

 Misapplication of manual policy or law in the hearing decision which led to a 
wrong conclusion; 

 Typographical, mathematical or other obvious error in the hearing decision that 
affects the rights of the client; 

 Failure of the ALJ to address in the hearing decision relevant issues raised in the 
hearing request. 

 
The party requesting a rehearing or reconsideration must specify all reasons for the 
request.  MAHS will not review any response to a request for rehearing/reconsideration.  
A request must be received in MAHS within 30 days of the date this Hearing Decision is 
mailed. 
 
A written request may be faxed or mailed to MAHS.  If submitted by fax, the written 
request must be faxed to (517) 335-6088 and be labeled as follows:  
 



Page 7 of 7 
14-018846 

RJC 
 

Attention:  MAHS Rehearing/Reconsideration Request 
 
If submitted by mail, the written request must be addressed as follows: 
 

Michigan Administrative Hearings 
Reconsideration/Rehearing Request 

P.O. Box 30639 
Lansing, Michigan  48909-8139 

 
 
 
cc:   

  
  

  
  

 
 

 
 




